Akcja integracja

W dniu 15 października 2014r. Odbyło się spotkanie sportowo – rekreacyjne pod nazwą „Święto pieczonego Ziemniaka”, w którym wzięli udział podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy, Towarzystwa Rodziców Dzieci Specjalnej Troski, uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych, mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej oraz niepełnosprawni pracownicy Zakładu Aktywności Zawodowej. W spotkaniu wzięło udział ok. 200 osób.

W godzinach przedpołudniowych przywitano wszystkich gości częstując przy tym każdego słodkim poczęstunkiem. Po powitaniu rozpoczęto igrzyska sportowe. Z każdej zaproszonej placówki wyłoniono drużyny, które z zaangażowaniem przystąpiły do zmagań. „Sportowcy”spróbowali swoich sił w torze przeszkód, skokach w workach, rzucie ziemniakiem do celu oraz wykopkach. Po każdej zakończonej konkurencji każdy zawodnik otrzymał słodki upominek. Gdy nadszedł czas odpoczynku uczestnicy spotkania mogli ugasić pragnienie przygotowaną herbatą oraz kawą, jak również posilić się  pieczonym ziemniakiem, kiełbaską własnoręcznie upieczoną w ognisku, chlebem ze smalcem i ogórkiem. Na deser nie zabrakło słodkości.

Pełni nowych sił goście mieli okazję przedstawić swoje talenty podczas konkursu „Mam Talent Show”. Chętnych do nagrody nie brakowało. Po zakończonym konkursie rozdano statuetki i dyplomy, także za udział w zawodach sportowych. Po tym punkcie programu kiedy zagrała muzyka zachęcono wszystkich do tańca.

Zaproszeni goście w dobrych nastrojach, z uśmiechem na twarzach pożegnali się organizatorami i pozostałymi uczestnikami zabawy, zgłaszając chęć do udziału w przyszłych spotkaniach.