Bal Karnawałowy Szkolnych Kół Caritas

Zabawę taneczną zorganizowano dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów z rejonu brodnickiego. Na miejsce organizacji balu wybrano naszego dobrego i sprawdzonego partnera w wielu przedsięwzięciach społecznych – Brodnicki Dom Kultury. Na udostępnionych salach bawiło się blisko 170 młodych ludzi, którzy przybyli wraz z opiekunami z bliższych i dalszych części rejonu. Przybyli członkowie kół ze Szkoły Podstawowej nr. 1 w Brodnicy, Szkoły Podstawowej nr. 3 w Brodnicy, Szkoły Podstawowej w Zbicznie, Zespołu Szkół w Bielicach, Szkoły Podstawowej w Małkach, Publicznego Gimnazjum w Bobrowie, Szkoły Podstawowej w Górznie, Szkoły Podstawowej w Kurzętniku, Szkoły Podstawowej nr. 1 w Golubiu – Dobrzyniu oraz Szkoły Podstawowej w Gródkach. Wszyscy uczestnicy przyjechali w dobrych nastrojach i z chęcią zapoznania z pozostałymi uczestnikami zabawy, więc od pierwszych minut imprezy parkiet był pełen bawiących się osób. Brodnicki Dom Kultury poza udostępnieniem nam pomieszczeń zapewnił obsługę techniczną i animacje na najwyższym poziomie. Szczególny podziw wśród uczestników wzbudził Pan Maciej Zajda – prowadzący animację taneczną przez cały czas trwania imprezy. Na sąsiedniej sali dla uczestników balu był poczęstunek. Dzięki pomocy darczyńców takich jak: Piekarnia Świerkowa Maryla Lewandowska i inni, Krajowa Spółka Cukrowa S.A., Gospodarstwo Sadowniczo – Szkółkarskie Piotr i Wojciech Grochowalscy, Zakłady Produkcji Cukierniczej Vobro oraz Centrum Ekonomii Społecznej BONUM, wszyscy uczestnicy mogli do syta najeść się ciepłych dań obiadowych, zjeść słodycze, zasmakować owoców z podbrodnickich sadów i ugasić pragnienie sokami i wodą. Poza tym w trakcie balu nieprzerwalnie prowadzone były konkursy i mnóstwem atrakcyjnych nagród przygotowanych przez Brodnickie Centrum Caritas oraz St. Majewski Spółka Akcyjna Sp. k.. Prowadzące zabawy z liną, konkursy z balonami, wyścigi samochodowe i konkurs jedzenia jabłek  Panie Paulina i Dorota  nie miały problemu ze znalezieniem chętnych do udziału. Cały bal był zorganizowany przez Brodnickie Centrum Caritas aby podziękować Szkolnym Kołom Caritas za udział w akcji Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, za zaangażowanie i pomoc w realizacji wielu projektów, ale także był zachętą do udziału w nadchodzących akcjach Caritas – w tym Skarbonki  Wielkopostnej. Jak podkreślił dyrektor Brodnickiego Centrum Caritas ks. Grzegorz Bohdan członkowie Szkolnych Kół Caritas są ambasadorami Caritas zarówno w szkołach, jak i w domach rodzinnych, gdzie propagują postawy zachowań budowanych na bezinteresowności i ideę prawdziwego wolontariatu. Gdy nadszedł czas powrotów do szkół i domów trudno było się rozstać uczestniczącym w balu dzieciom i młodzieży z nowo poznanymi kolegami i koleżankami. Wszyscy goście opuszczając salę deklarowali swoją obecność na przyszłych imprezach organizowanych przez Brodnickie Centrum Caritas. Dziękujemy wszystkim darczyńcom i osobom, które przyczyniły się do zorganizowania tego balu.