Bale w Świetlicach

02.02.2011r.

Własnoręcznie wykonane czapki, włosy w kolorach tęczy i samodzielnie przygotowane chruściki na przekąskę… Tak wyglądały bale karnawałowe
w Świetlicach Środowiskowych „Arka” i „Źródło” działających przy Brodnickim Centrum Caritas.

Podopieczni Świetlic Środowiskowych, jak co roku bawili się na balu karnawałowym, który sami przygotowali.  "Karnawałowy" wygląd zapewniły kolorowe peruki, wielkie okulary i maski. Dzięki temu obok siebie bawił się Spiderman, potwory, księżniczki, klown i inni nietypowi goście. Przygotowania nie obejmowały jednak tylko strojów. Żeby móc odpowiednio przyjąć kolorowych gości z odległych krain dzieci przygotowały słodkie przysmaki, jak np.: chruściki, czy pierniki, których już samo przygotowanie było dobrą zabawą. Podczas balu były również konkursy i zabawy z nagrodami.

Obecnie z zajęć w Świetlicy "Arka", która działa w Brodnickim Centrum Caritas, korzysta 21 dzieci. Do Świetlicy "Źródło"  w Cieletach uczęszcza 20 osób. Dzieci te otrzymują ciepły posiłek
i pomoc w odrabianiu lekcji. Moga też w ciekawy sposób spedzać czas wolny po szkole.

Przygotowywanie chruścików w Świetlicy "Arka"       Na pamiątkę dobrej zabawy - Świetlica "Źródło"