Inauguracja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom

Jak co roku Caritas Diecezji Toruńskiej zorganizowało inaugurację Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. 27 listopada 2010r. na toruńskim lodowisku TOR-TOR spotkało się blisko 3 000 dzieci z diecezji bydgoskiej, toruńskiej, włocławskiej, pelplińskiej.

Gospodarzem inauguracji był Ks. Daniel Adamowicz – Dyrektor Caritas Diecezji Toruńskiej. Symbolicznego zapalenia świecy wigilijnej dokonała Zuzia, najmłodsza reprezentantka Szkolnego Koła Caritas, które funkcjonuje przy Szkole Podstawowej nr 11 w Toruniu. Wśród wielu atrakcji, które czekały na zaproszonych gości był m.in.: program "Bezpieczeństwo z Mikołajem" przygotowany przez Komendę Wojewódzką Policji z Bydgoszczy, występ grupy gimnastycznej z ZSz nr 8 w Toruniu, grupy tańca FIX, oraz występ toruńskich łyżwiarzy. Muzyczną oprawę całości zapewnił Jacek Beszczyński. Każde dziecko otrzymało paczkę, a w niej: kamizelkę odblaskową, sok, jabłko, pączka, cukierki, płatki śniadaniowe.

Wśród gości zaproszonych na tegoroczną inaugurację były też dzieci ze Świetlic Środowiskowych "Arka", i "Źródło". funkcjonojących przy Brodnickim Centrum Caritas. Jak co roku było to wspaniałe wydarzenie dla najmłodszych.

Było ono możliwe dzięki wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Urzędu Miasta Torunia oraz firm: Consus, Erbud, Jutrzenka Colian, Toruń Nestle Pacific i Rolfroz.