Kolonie w Brodnickim Centrum Caritas

25 lipca w Brodnickim Centrum Caritas rozpoczęły się kolonie dla dzieci z województw kujawsko-pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego. Na koloniach pod tytułem „Kolorowo – językowo, tanecznie, sportowo” przebywa 43 dzieci. Biorą one udział w zajęciach języka angielskiego, tanecznych, sztuk walki, plastycznych, muzycznych i sportowych, a także zdobędą wiedzę dotyczącą Unii Europejskiej. Dzieci odwiedziły Toruń, w planach jest wyjazd do gospodarstwa agroturystycznego w Wielkim Głęboczku. Odbędą się również zajęcia dotyczące profilaktyki antyalkoholowej. Dzieci biorą udział w różnych konkursach, przeszli już „chrzest kolonisty”, zwiedzają Brodnicę i zażywają kąpieli w jeziorze.

Kolonie potrwają do 4 sierpnia. Wypoczynek dzieci został zorganizowany przez Brodnickie Centrum Caritas im. Bpa Jana Chrapka i dofinansowany przez Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, Gminę Ciechocin, Gminę Świedziebnia, Gminę Miejską Nowe Miasto Lubawskie oraz Aptekę Avena z Brodnicy.