Kurs „Nowe Życie” w Bursie Szkolnej przy Brodnickim Centrum Caritas.

W dniach 3-5 października 2014 roku w Bursie Brodnickiego Centrum Caritas odbył się Kurs „Nowe Życie”. Kurs prowadziła Szkoła Nowej Ewangelizacji Diecezji Toruńskiej Świętego Jana Umiłowanego  Ucznia. Kurs jest częścią międzynarodowej sieci Szkół Nowej Ewangelizacji, które powstały jako jedna z odpowiedzi na wezwanie Jana Pawła II.

Kurs „Nowe Życie” był okazją na spojrzenie na swoje życie, zyskanie nowych perspektyw i możliwości, a wszystko to za sprawą Boga. Jak relacjonuje jedna z uczestniczek kursu – Agata: „Rekolekcje te nadały mojemu życiu nowy sens. Doświadczyłam miłości Boga. Zrozumiałam, że kocha mnie on bezwarunkowo, pomimo moich wad. Jest moim najlepszym przyjacielem i mogę mu bezgranicznie zaufać (…). Najważniejsze jest to, aby wierzyć, że On może zmienić twoje życie.”

Młodzi ludzie chętnie uczestniczyli w spotkaniach, wielu z nich podjęło decyzje o wprowadzeniu zmian w swoim życiu, w życiu z Bogiem. Udział w kursie „Nowe Życie” to dopiero zalążek przemiany, którą młodzież chce wprowadzić w życiu. Oby Chrystus pomógł im w realizacji podjętego wyzwania.