RAZEM - 150 dzieci na radosnych wakacjach

Razem aktywnie odpoczywają, rozwijają swoje talenty, podróżują, nawiązują nowe przyjaźnie, a także poznają swoje prawa – prawa dziecka!

RAZEM czyli Radosne Atrakcje Zwiększają Energię Młodzieży to hasło, które towarzyszy każdego dnia dzieciom przebywającym na koloniach letnich w Brodnicy! Wycieczki do Torunia, możliwość skorzystania z boiska, saloniku kosmetycznego, konkursy plastyczne, pokazy mody, karaoke, kąpiele w jeziorze to tylko wycinek bogatego programu zajęć, jaki został zaplanowany dla uczestników wypoczynku. A tych jest niemało, ponieważ w trakcie obu turnusów weźmie udział ponad 150 dzieci.

Brodnica i jej okolice dają dużo możliwości na zapewnienie atrakcyjnego i aktywnego spędzania czasu kolonistom. Nasi goście codziennie zachwycają się Brodnicą – najlepiej świadczą chyba o tym ich piękne prace plastyczne. Podczas dwóch 10-cio dniowych turnusów na uczestników czeka wypełniony po brzegi harmonogram zajęć. Dzieci będą uczyć się tańczyć pod okiem instruktora. Czekają na nie zajęcia plastyczne, wyjścia nad jezioro. Konkursy będą rozwijać talenty i kreatywność. „Pokazy mody”, karaoke, wybory miss i misterów kolonii pomogą w walce z tremą i przełamywaniu swojej nieśmiałości. Podczas wycieczek do Torunia dzieci pójdą do kina, planetarium i pozwiedzają miasto. Zabawy integracyjne, w tym obowiązkowy chrzest kolonisty czekają na uczestników każdego dnia. Kolonie sprzyjają nawiązywaniu nowych znajomości i przyjaźni.

Wszystko to pod troskliwym okiem doświadczonych wychowawców. Rodzicie mogą być spokojni o swoje pociechy, ponieważ organizatorzy nie zapominają o kwestiach bezpieczeństwa. Obie grupy dzieci spotkały się z policjantką i otrzymały praktyczną wiedzę, która pomoże im spokojnie i bezpiecznie bawić się podczas wakacji.

Istotną rolą w programie kolonii są zajęcia dotyczące praw dziecka i ich propagatora -Janusza Korczaka. Dzieci czytają na jego temat, odbywają pogadanki i rozwiązują quizy, a wykonywane prace plastyczne (znowu konkursy) pomagają w lepszym przyswojeniu informacji. Dzięki temu czas wakacji pozwala zdobyć wiedzę tak ważną dla młodego człowieka – uświadomienie mu jego praw! Dodatkową motywacją do zajęć „korczakowskich” jest fakt, że rok 2012 został ogłoszony Rokiem Janusza Korczaka i Rokiem Praw Dziecka.

Uczestnicy I turnusu, który odbywał się w dniach 3-13 lipca, przyjechali do nas z m.in. z gmin: Brodnica, Ciechocin, Kowalewo Pomorskie, Książki – w sumie 60 dzieci.

Trwający II turnus (14-24 lipca) gości 89 dzieci z gmin: Fabianki, Jeziora Wielkie, Lubicz, Osięciny, Świedziebnia, Włocławek

Kolonie zostały dofinansowane ze środków Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy oraz Gminy Brodnica. Dzięki sponsorom (m.in. Apteka Avena Bis, Vobro, ROTR Rypin, Semi Line) dzieci otrzymają upominki i a czas spędzony w Brodnicy na pewno pozostanie dobrym wspomnieniem na długo…

To nie koniec letnich działań Brodnickiego Centrum Caritas. Przed nami półkolonie, w których wezmą udział dzieci z Brodnicy. Ostatnie wolne miejsca czekają na zgłoszenia.