Schronisko dla Osób Bezdomnych "Betania"

• Nowe standardy - nowe szanse

Rozpoczęliśmy realizację nowego projektu na rzecz osób bezdomnych.

Remontujemy, modyfikujemy i modernizujemy pomieszczenia Schroniska dla osób bezdomnych.

Wszystkie prace planujemy zakończyć w grudniu br. Część prac będą wykonywać Podopieczni Ośrodka wsparcia w ramach wolontariatu. tym samym osoby bezdomne będą brać udział w pomocy dla siebie i innych.

Realizacja zadania jest współfinansowana ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki społecznej w ramach "Programu wspierającego rozwiązywanie problemów bezdomności, edycja 2016”.

• Turniej Tenisa Stołowego o puchar Burmistrza Brodnicy.

Podopieczni BCC z Ośrodka Wsparcia dla Bezdomnych i Zagrożonych Bezdomnością, 29 maja wzięli udział w Turnieju Tenisa Stołowego o Puchar Burmistrza Brodnicy. Niestety..... Nie było dane nam zająć czołowych miejsc w turnieju tenisa stołowego o puchar Burmistrza Brodnicy ale za to świetnie się bawiliśmy i aktywnie odpoczęliśmy.

• Wiosenne porządki.

Pogoda sprzyja wiosennym porządkom. Ośrodek Wsparcia dla Bezdomnych i Zagrożonych Bezdomnością bierze się do pracy i porządkuję Ośrodek Brodnickiego Centrum Caritas.

• Ośrodek Wsparrcia dla Bezdomnych i Zagrożonych Bezdomnością. Aktywizacja sportowa.

Brodnickie Centrum Caritas aktywizuje podopiecznych Ośrodka Wsparcia poprzez zajęcia sportowe.

• Budki lęgowe, podsypy dla ptaków, to wiosenne prace podopiecznych Ośrodka Wsparcia dla Bezdomnych.

Mieszkańcy Ośrodka Wsparcia dla Bezdomnych i Zagrożonych Bezdomnością rozpoczęli wiosenne prace w ogrodzie, przed Ośrodkiem i porządkujemy przyległe zalesienie. Podopieczni O.W. budują budki lęgowe i podsypy dla ptaków, które są instalowane w przyległym lasku miejskim.
  • Brodnickie Centrum Caritas na boisku.

A czy wiecie, że Nasza Drużyna - Podopieczni i Pracownicy Brodnickiego Centrum Caritas - brała udział w niedzielnym Turnieju Tenisa Stołowego "Tylice Cup 2016"? Z sukcesami! I to jakimi! Nasz zawodnik zajął drugie miejsce w kategorii: mężczyźni (rocznik 1975 i starsi). Gratulujemy i czekamy na kolejne sukcesy!
  • Październikowe porządki

Trwają przygotowania do okresu zimowego. W przygotowania budynku Ośrodka włączają się sami podopieczni.

• Noclegownia to nie tylko schronienie...

Wsparcie podopiecznych to nie tylko danie dachu nad głową i posiłku. To przede wszystkim wsparcie w codziennych sytuacjach i pomoc w wychodzeniu z życiowych problemów. Ważną rolę w procesie terapii odgrywa integracja podopiecznych.

Doskonałą okazją do integracji było wspólne grzybobranie podopiecznych i opiekunów, które odbyło się w połowie października.

• Regionalnie o bezdomności.

We wtorek, 13 grudnia, gościliśmy w Centrum przedstawicieli organizacji pozarządowych i pracowników ośrodków pomocy społecznej, którzy na co dzień, zajmują się osobami bezdomnymi. Swoje doświadczenia we wsparciu osób bezdomnych przedstawił Ośrodek Pomocy Społecznej w Chełmnie i Brodnickie Centrum Caritas.

• Nowe standardy - nowe szanse

Rozpoczęliśmy realizację nowego projektu na rzecz osób bezdomnych.

• Turniej Tenisa Stołowego o puchar Burmistrza Brodnicy.