Tanecznie, sportowe, kolorowo czyli kolonie w Brodnickim Centrum Caritas

Brodnickie Centrum Caritas po raz kolejny zorganizowało kolonie letnie dla dzieci i młodzieży z miast i wsi z ubogich rodzin, zagrożonych społecznym wykluczeniem. W dwóch turnusach wzięło udział łącznie 140 dzieci z gmin: Brodnica, Radzyń Chełmiński, Włocławek, Gruta, Jeziora Wielkie, Bytoń, Bobrowo, Bartniczka, Radoszki oraz z Domu Dziecka we Włocławku i Parafii Matki Bożej Łaskawej w Toruniu.

Program tegorocznych kolonii przewidywał m. in. zajęcia plastyczne, zajęcia muzyczne, zajęcia taneczne; zajęcia sportowe (podchody, wycieczki rowerowe, wyjścia do kręgielni, gimnastyka, rozgrywki sportowe), wyjścia nad jezioro  zwiedzanie Brodnicy; zajęcia z elementami profilaktyki, zajęcia przybliżające kraje Unii Europejskiej prowadzone przez Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej w Toruniu. Wybory miss i mistera kolonii, dyskoteki, kabarety.

Koloniści uczestniczyli w wycieczkach m. in. do Jura Parku i parku wodnego w Solcu Kujawskim oraz Górznieńsko – Lidzbarskiego Parku Krajobrazowego. Podczas wizyty w Ośrodku Edukacji Historycznej „Gród Foluszek” koloniści mieli możliwość przymierzenia dawnych strojów. Wykonanie zadań rycerskich czy nauka dawnych rzemiosł pozwoliły dzieciom „przenieść się w czasie” do średniowiecza.

Dzieci zapytane o swoje wrażenia z wypoczynku w Brodnickim Centrum Caritas odpowiadają:

„Przyjechałem tu drugi raz, bo podobało mi się rok temu. Najbardziej podoba mi się tu, że jest super atmosfera i dużo wycieczek. Wszystkie zajęcia prowadzą wychowawcy i instruktorzy. Wrócę tu za rok”(Marysia l.13)

„Bardzo mi się podoba na koloniach, jest dużo ciekawych zajęć, nie ma czasu na nudę. Najbardziej lubię wieczorną część programu czyli konkursy i pokazy np. Mini Playback Show, wybory Miss i Mistera. Długo będę wspominał nasz występ na Mini Playback Show i wycieczkę do Solca Kujawskiego”(Krzysiek l.16)

Każdy z uczestników kolonii odjeżdżając otrzymał wyprawkę szkolną.

Kolonie zostały dofinansowane przez Kujawsko - Pomorskiego Kuratora Oświaty oraz Gminę Brodnica.

W zorganizowaniu wypoczynku pomogli również darczyńcy: Apteka AVENA – Bis Sp. z o. o. w Brodnicy; Firmy: Euro-Trade Sp. z o. o., Delia Cosmetics Sp. z o. o., ZPC Vobro,  Iglotex S. A.   Dr. Irena Eris S. A., Unifreeze Sp. z o. o., Lakma Strefa Sp. z o.o., Zakłady Chemiczne Unia, Wydawnictwo Znak, Kaszarnia Ludwiczyn, Makarony Czanieckie Sp. z o. o.