Trwa I turnus kolonii letnich dla dzieci z terenów dotkniętych powodzią

W pierwszym turnusie, który rozpoczął się 26 czerwca i potrwa do 09 lipca, korzysta 40 dzieci z gminy Janowiec w Wojowództwie Lubelskim. Kolonie są zupełnie bezpłatne. Większą cześć kosztów pokrywa Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, który jest inicjatorem tego przedsięwzięcia. Dzięki ofiarności licznych darczyńców, czas spędzony w Brodnicy i na terenie całego powiatu jest szansą na oderwanie się od strasznych wspomnień.
     W harmonogramie kolonii jest m.in. wycieczka do Torunia, podczas której dzieci zwiedzą muzea, toruńskie, oraz historyczną starówkę, która jest ozdobą tego miasta. Planowany jest też wyjazd do pobliskiego Górzna, miasteczka turystycznego, gdzie w Ośrodku Urzędu Marszałkowskiego "Wilga", odbędą się warsztaty ekologiczne zakończone ogniskiem. Nie lada atrakcją dla dzieci będzie wizyta w Gospodarstwie Agroturystycznym w Wielkim Głęboczku, gdzie dzieci spróbują jazdy konnej i zagrają w podchody. W planach są też wyjścia do kręgielni i na kort tenisowy do brodnickiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Dzięki uprzejmości Zespołu Szkół Rolniczych w Brodnicy dzieci mogą rozgrywać mecze w koszykówkę, piłkę ręczną, a także zagrać w tenisa na boisku "Orlik". Otrzymaliśmy również deklarację pomocy z Fundacji "Dr Clown", która zaprezentuje atrakcyjne wytępy z udziałem klaunów. Fundacja "Świat Dzieciom" przeprowadzi szkolenie z zakresu pierwszej pomocy. Są to tylko niektóre z ciekawych zajęć, które ubogacą naszym gościom czas spędzony na koloniach.
     Wśród   darczyńców,   którzy    wspomogli    kolonie jest   m.in.    Fundacja    Pomocy    Społecznej
im.  J. Beaumont z Pruszcza Gdańskiego
, która podarowała dzieciom odzież, artykuły plastyczne, oraz przekaże darowiznę finansową. Wsparcia finansowego udzielił również Polski Komitet Pomocy Społecznej z Łodzi, oraz PKO BP S.A. z Warszawy. Pomocy rzeczowej w postaci napojów udzieliła Fundacja Duval z Warszawy.
Nie sposób również pominąć licznych darczyńców, z którymi Brodnickie Centrum Caritas stale współpracuje, oraz tych, licznych firm i osób prywatnych z terenu powiatu brodnickiego i okolic, które odpowiedziały na prośby skierowane do nich i wsparły kolonie darowiznami rzeczowymi, oraz fianasowymi.
     - Chcemy, aby czas spędzony w Brodnicy był dla tych dzieci czasem beztroski i zabawy. Dlatego stramy się go maksymalnie uatrakcyjnić. Jesteśmy wdzięczni, mieszkańcom naszego regionu za zrozumienie trudnej sytuacji naszych gości, oraz za pomoc, jaka jest nam udzielana - mówi Ksiądz Grzegorz Bohdan Dyrektor Brodnickiego Centrum Caritas, które gości kolonistów. Dzieci otrzymają dodatkowo środki higieny osobistej, środki czystości, odzież, oraz wyprawkę szkolną.

Zapraszamy do zakładki "Galeria", gdzie obejrzeć można relację z kolonii w Brodnickim Centrum Caritas.