W Brodnickim Centrum Caritas lato w pełni!

Pomimo wakacyjnej przerwy stałych działów, Centrum tętni życiem. Właśnie zakończył się I turnus kolonii letnich dla dzieci pod nazwą „Kolorowe wakacje” . W dniach od 19 do 29 lipca b.r. 70 dzieci aktywnie wypoczywało, poznawało okolicę i nawiązywało nowe przyjaźnie.

„Zorganizowanie ciekawego czasu dla tak dużej grupy dzieci nie jest łatwym zadaniem. Dlatego współpracujemy zarówno z instytucjami jak i organizacjami pozarządowymi. Chcemy by dzieci nie tylko dobrze wypoczęły, ale by był to wypoczynek aktywny i twórczy.” - mówi Anna Jaworska, wicedyrektor Brodnickiego Centrum Caritas.

Podczas wypoczynku w Brodnicy dzieci wzięły udział w licznych zajęciach: tanecznych, sportowych, plastycznych. Dla kolonistów zorganizowano ciekawe wycieczki do Górznieńsko - Lidzbarskiego Parku Krajobrazowego i Grodu „Foluszek”. W związku z obchodami roku Juliana Tuwima dzieci uczestniczyły w warsztatach przybliżających postać patrona Wolontariusze z Fundacji Doctora Clowna zorganizowali zabawy z balonami. Nie zabrakło również zajęć edukacyjnych, m. in. „spotkań europejskich”.

„Poprzez prezentacje multimedialne, pokazujemy np. jak należy przygotować się do wycieczki zagranicznej; rozmawiamy o kulturze naszych sąsiadów i próbujemy przełamywać stereotypy. W czasie zajęć dzieciaki rysują, rozwiązują krzyżówki i rebusy, a nawet odbywają wirtualny spacer po Rzymie, w którym przewodnikiem jest polski ambasador” – mówi Witold Jankowiak, konsultant w Regionalnym Ośrodku Debaty Międzynarodowej w Toruniu.

W koloniach organizowanych w Brodnickim Centrum biorą udział dzieci i młodzież z miast i wsi z ubogich rodzin, zagrożonych społecznym wykluczeniem. Kolejny turnus rozpoczął się we wtorek i potrwa do9 sierpnia 2013r. Podczas obu turnusów z wypoczynku skorzysta w sumie 140 dzieci z Gminy i Miasta Radzyń Chełmiński, Kowalewo Pom. Gminy: Brodnica, Mrocza, Baruchowo, Bytoń, Włocławek, Jeziora Wielki, Sadki oraz Domu Dziecka Włocławek.

Wypoczynek został dofinansowany ze środków Kujawsko - Pomorskiego Kuratora Oświaty w Bydgoszczy oraz gminy Brodnica.

W zorganizowaniu wypoczynku pomogli również darczyńcy: Apteka AVENA – BIS, Delia Cosmetics Sp. z o. o.; ZPC Vobro; Przedsiębiorstwo Uzdrowiskowe Ciechocinek S. A.; „Chłodnia Olsztyn” Sp. z o.o.; Grupa BGK Sp. z. o. o.; Derform Sp. J.; A-Grosik Sp. J. ; Iglotex S. A.; Granna Sp. z. o. o.; Hasbro Poland Sp. z o. o.; Fundacja Duval; Pan Andrzej Zaniecki.