Wakacje, przerwy, praca i wirus w tle

Wakacje, czyli okres odpoczynku ale nie dla wszystkich. W Centrum działamy cały rok, choć w okresie letnim rzeczywiście nieco inaczej.

*Bursa – długa przerwa ale tylko dla mieszkańców. Wakacje to tradycyjnie okres przerwy w funkcjonowaniu naszej Bursy Szkolnej. W tym roku, uczniów nie ma już bardzo długo, ponieważ opuścili oni nasz budynek już w marcu, ze względu na przerwę w tradycyjnej nauce. Od marca do czerwca, pomieszczenia bursy szkolnej służyły jako miejsce izolacji zbiorowej m.in. dla osób powracających z zagranicy. Z możliwości tej skorzystało ponad 70 osób. Teraz w Bursie trwają drobne remonty, w tym odmalowanie pokojów. Już niedługo, osoby, które złożyły wnioski o przyjęcie do Bursy mogą się spodziewać telefonu z informacją o wynikach rekrutacji na rok szkolny 2020/2021. Czekamy na młodzież!

*Środowiskowy Dom Samopomocy – wracamy po przerwie. Od 24-ego maja wrócił do zajęć stacjonarnych. W nowym zwyczajach, zasadach i „reżimie” sanitarnym, z zajęć każdego dnia korzystało ponad 30 podopiecznych, którzy wyrazili chęć powrotu, a czekali na niego dług. Dzięki nowemu budynkowi i układowi pomieszczeń nasz ŚDS jest gotowy na przyjęcie wszystkich podopiecznych. Ci, którzy pozostali w domach zostali objęci dalszym wsparciem zdalnym. Jak? Terapeuci zadają zadania „na grupie” poprzez profil społecznościowy, są w stałym kontakcie telefonicznym, odwiedzają swoich podopiecznych i pomagają jak mogą. Wróciliśmy również do naszych zajęć w ramach europejskiego projektu „Nowe miejsca, nowe szanse”. Oprócz spotkań z psychologiem, fizjoterapeutą, animaloterapeutą, zajęciami psychodramy, organizujemy także zajęcia popołudniowe i weekendowe wyprawy – byliśmy już w Wiosce Mydlarskiej w Fiałkach, a za chwilę wybieramy się do Osady w Mileszewach. To nie tylko wspaniały czas dla podopiecznych ŚDS ale także dodatkowy czas dla ich rodzin – czas na pracę, załatwienie spraw lub po prostu chwila odpoczynku.

*Schroniska dla osób bezdomnych – czyli jak zostać w domu kiedy nie ma się domu… W związku z koniecznością podjęcia działań i zastosowania się do wytycznych i zaleceń związanych z ze stanem epidemii, od 16-ego marca utrzymujemy ograniczenia związane z poruszaniem się osób bezdomnych – podopiecznych schronisk w Brodnicy i w Chełmży. Nie jest to problemem dla osób, które przebywają w naszych schronisku z usługami opiekuńczymi (Chełmża), które ze względu na stan zdrowia i wiek przebywają raczej wyłącznie w naszej jednostce. Jednak dla podopiecznych w Brodnicy, nie jest to już sprawa prosta. W okresie wakacji, w schroniskach regularnie spada liczba przebywających. Te osoby, wrócą jednak w miesiącach jesiennych. Choć już w marcu przygotowaliśmy i wdrożyliśmy procedury zabezpieczające podopiecznych i pracowników schronisk dla osób bezdomnych, zdajemy sobie sprawę, że organizacje pomagające osobom bezdomnym będą się mierzyły z dużymi wyzwaniami. Dlatego robimy zapasy środków ochrony – m.in. dzięki pomocy ROPS Toruń. Powoli kończy się także nasz unijny projekt „Aktywność – samodzielność – sukces”. W lipcu 3 kolejne osoby rozpoczęły staże zawodowe, a 3 podopiecznych rozpoczęły pracę w Brodnicy i we Włocławku. Projekt potrwa do końca października a o jego efektach i doświadczeniach będziemy szerzej opowiadać pod koniec roku.

*Poza tym… wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego działa pomimo wakacji i pomimo epidemii. Jeśli ktoś potrzebuje wypożyczyć np. kule, łózko lub wózek – wystarczy zadzwonić do nas 696 083 794. Jesteśmy także w trakcie kolejnego etapu wydawania żywności w ramach Programu FEAD – oczywiście w odpowiednim reżimie sanitarnym. Informacje o terminach wydawek można znaleźć na naszej stronie internetowej.

Dzieje się zatem dużo, a będzie się działo jeszcze więcej. Pozdrawiamy WAKACYJNIE!