Wakacje to świetny czas na...

Jednym z punktów programu dla dzieci wypoczywających na brodnickich koloniach były zajęcia poświęcone tematyce europejskiej. Podróże po Europie, zwyczaje kulinarne Europejczyków oraz problemy ekologiczne państw Unii Europejskiej, to główne tematy zajęć prowadzonych przez przedstawicieli Regionalnego Ośrodka Debaty Międzynarodowej w Toruniu.

„Poprzez prezentacje multimedialne, pokazujemy np. jak należy przygotować się do wycieczki zagranicznej; rozmawiamy o kulturze naszych sąsiadów i próbujemy przełamywać stereotypy. W czasie zajęć dzieciaki rysują, rozwiązują krzyżówki i rebusy, a nawet odbywają wirtualny spacer po Rzymie, w którym przewodnikiem jest polski ambasador” – mówi Witold Jankowiak, konsultant w Regionalnym Ośrodku Debaty Międzynarodowej w Toruniu.

I turnus kolonii zatytułowanych „Kolorowe wakacje” kończy się 29 lipca. Uczestniczyło w nim 70 dzieci. Wypoczynek dzieci został dofinansowany ze środków Kujawsko-Pomorskiego Kuratora Oświaty w Bydgoszczy oraz Gminy Brodnica.

Więcej zdjęć i informacji na temat zajęć europejskich tutaj