Wigilie dla osób bezdomnych - #WigiliaCaritas

24-ego grudnia, po raz kolejny w naszych schroniskach w Brodnicy i w Chełmży ale tym razem zupełnie inaczej niż zwykle, odbyły się wigilie osób w kryzysie bezdomności. Świąteczne paczki trafiły do 100 podopiecznych naszych schronisk dzięki wsparciu Selgros Polska w ramach akcji #WigiliaCaritas.

Tegoroczne wigilie ograniczyły się tylko do życzeń i spotkań w bardzo małych grupach. Mamy nadzieję, że były to ostatnie święta przeżywane w ten sposób. Wspólna wigilijna kolacja jest dla nas wszystkich bardzo ważna, a w tym roku, było to widać jeszcze lepiej.

W tym roku, w dobie pandemii, do osób starszych, potrzebujących, bezdomnych i samotnych trafią paczki żywnościowe. Caritas, w całym kraju rozda 13,5 tys. paczek (w tym 100 w Chełmży i w Brodnicy) w ponad 75 miastach Polski. W akcję ich pakowania i rozdawania będzie zaangażowanych ok. 2 tys. wolontariuszy z 26 diecezji. Potrzebujący otrzymają ponad 40 ton żywności – w tym 11,6 t sałatki jarzynowej, 6 t zupy grzybowej, 2,3 t śledzia w pomidorach i prawie 10 t słodyczy. Akcję od początku wspiera właściciel marki Selgros.