Wolontariusze...z Hiszpanii!

Buenos dias !!!

Są, przyjechali, doczekaliśmy się! Paula i Aguenyú, przybyli do nas prosto ze słonecznej Hiszpanii! Przez 6 miesięcy jako wolonatariusze, będą pracować z naszymi podopiecznymi, poznawać Brodnicę, Polskę, naszą kulturę i wymieniać z nami doświadczenia i wiedzę!

Wszystko to w ramach europejskiego programu Erasmus+ (European Voluntary service) w którym to wolontariusze, tacy jak Paula i Aguenyú, pomagają przy realizacji projektów na rzecz lokalnej społeczności, poznają inną kulturę, język oraz nawiązują międzynarodowe znajomości. Doświadczenie i wiedza zdobyte podczas wolontariatu bardzo często są przez nich wykorzystywane w późniejszym życiu osobistym i zawodowym. Wolontariusze nie ponoszą kosztów udziału w programie ale także nie dostają wynagrodzenia za swoją prace – w końcu to wolontariat ;-)

Brodnickie Centrum Caritas 23 lutego 2017 roku otrzymało status Organizacji Przyjmującej i od tego momentu może brać udział w Programie jako certyfikowana organizacja.

Mamy nadzieję, że dla naszych Gości z Hiszpanii będzie to piękna przygoda. Wiemy, że nasi Podopieczni już ich lubią!

Paula & Age ¡Bienvenido a Brodnica!