Zakończył się I turnus koloni dla dzieci powodzian.

Był to pierwszy spośród trzech turnusów, które w te wakacje będą gościły w BCC. Podczas dwóch tygodni spędzonych w Brodnickim Centum Caritas czas upływał kolonistom na wycieczkach, atrakcyjnych zajęciach i zabawie.
Każdy dzień ropoczynał się śniadaniem o godz. 8.30. Po śniadaniu dzieci wychodziły na plażę, kort tenisowy, czy przygotowywały się do wycieczki. Wracały najczęściej zmęczone ale zadowolone z wyjazdu. Najciekawszym spośród wszystkich zajęć był wyjazd do Gospodarstwa Agroturystycznego w Wielkim Głęboczku, gdzie dzieci mogły spróbować jazdy konnej. Sporą atrakcją był też wyjazd do Torunia i zwiedzanie Muzeum Podróżników im. Tony'ego Halika, oraz wystawy "Świat Orientu" w Muzeum Okręgowym w Toruniu. Uwagę, szczególnie chłopców, przykuły hełmy, tarcze i miecze wojowników indyjskich i tureckich. Dla zainteresowanych przyrodą nie lada gratką była wizyta w rezerwacie w Szumny Zdrój - sercu Górznieńsko-Lidzbarskiego Parku Krajobrazowego, gdzie dzieci przemierzały ścieżki leśne z rzadkimi i chronionymi gatunkami roślin. Zmęczeni i zdrożeni wędrownicy mogli odpocząć i pożywić się przy ognisku w Ośrodku Urzędu Marszałkowskiego "Wilga". Równie ciekawie dzieci spędzały czas w samej Brodnicy, grając w kręglę, czy próbując swoich sił na korcie tenisowym. Ciekawą atrakcją dla dzieci była też wizyta wolontariuszki z Fundacji "Dr Clown", która uczyła ich tajników sztuki cyrkowej, m.in. żonglerki.
    Wiele radości przyniósł dzieciom ostatni dzień kolonii, kiedy to otrzymały wyprawkę szkolną w postaci plecaków, przyborów szkolnych i środków higieny osobistej.
    Powrót do zniszczonych domów nie był zapewne dla nich łatwy. Jednak czas spędzony w Brodnickim Centrum Caritas był dla tych dzieci, tak doświadczonych przez ostatnie tygodnie, szansą na chwilowe zapomnienie o strasznych przeżyciach.