Zjazd absolwentów Bursy Szkolnej

24.09.2010r. w Brodnickim Centrum Caritas odbył się zjazd absolwentów Bursy Szkolnej Caritas Diecezji Toruńskiej

Zjazd rozpoczął się od Mszy Św., na której wszyscy, zarówno byli, jak i obecni wychowawcy i wolontariusze Bursy otrzymali podziękowania za swoją pracę z młodzieżą. Dyrektor Brodnickiego Centrum Caritas Ks. Grzegorz Bohdan podziękował szczególnie "za wszelkie działania (...), których celem było pomaganie potrzebującej młodzieży", ponieważ taka działalność jest "pięknym przykładem otwarcia się na drugiego człowieka".

Po Mszy Św. goście zwiedzali pomieszczenia Brodnickiego Centrum Caritas, a następnie zostali zaproszeni do obejrzenia filmu opowiadającego o wszystkich jednostkach Centrum. Mogli oni zatem zaobserwować rozwój jaki był udziałem BCC przez okres 8 lat.

Najbardziej oczekiwanym punktem spotkania były te chwile, kiedy podczas wspólnego poczęstunku, dawno niewidziani znajomi, mogli porozmawiać i powspominać dawne czasy.

-"Ja obecnie mieszkam prawie 100km stąd, ale warto było przyjechać, żeby zobaczyć twarze dawnych koleżanek. Z kilkoma do tej pory utrzymuję kontakt. Niektóre z nich są już mamami. Czas biegnie szybko, ale dobrze jest widzieć, że Bursa się rozwija, że przyjmuje coraz wiekszą ilość osób. Taka pomoc jest wielu młodym ludziom bardzo potrzebna"- Mówi jedna z absolwentek.

Bursa Szkolna Caritas Diecezji Toruńskiej, działająca przy Brodnickim Centrum Caritas funkcjonuje od 2002r. W pierwszym roku w Bursie mieszkało 12 dziewcząt, a od 4 lat mieszkają w niej również chłopcy. Łączna liczba absolwentów to blisko 250 osób. Dziś większość z nich ma własne rodziny, prowadzi dorosłe życie, do którego, przygotowaniem niewątpliwie był pobyt w Bursie. Dzięki ukończeniu szkoły średniej wielu absolwentów miało szansę kontynuować naukę na studiach wyższych. Obecnie blisko 70% absolwentów studiuje, lub ukończyło studia.